Binturong

Binturong jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny łaszowatych.

To jedyny przedstawiciel rodzaju Arctictis.

Występuje w Azji Południowo-wschodniej, na Jawie, Sumatrze i Borneo.

Zamieszkuje lasy.

Jest to gatunek rzadki.

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii VU (narażony na wyginięcie).

Długość ciała tego ssaka wynosi około 61-97 cm, waży około 7,6-14 kg (samica jest cięższa od samca).

Binturong żyje do 18 lat.

Dobrze rozmnaża się w niewoli.

Podgatunki:

  • Arctictis binturong binturong (Raffles, 1821);
  • Arctictis binturong albifrons (F. G. Cuvier, 1822);
  • Arctictis binturong penicillatus (Temminck, 1835);
  • Arctictis binturong whitei (J. A. Allen, 1910);
  • Arctictis binturong kerkhoveni (Sody, 1936);
  • Arctictis binturong menglaensis (Wang & Li, 1987).

Ssak ten żyje w małych, rodzinnych grupach.

Binturong jest wszystkożerny.

Prowadzi nocny tryb życia.

Posiada bardzo silny ogon, którym przytrzymuje się gałęzi.

Łatwo się oswaja.

Ciąża u tego ssaka trwa około 90-92 dni.

Rodzi się 2-3 młodych.

Binturong

Binturong

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *