Bobroszczur

Bobroszczur jest gatunkiem gryzonia z rodziny myszowatych.

Występuje w Australii, na Tasmanii i na Nowej Gwinei.

Mieszka w norach nad brzegami rzek i jezior.

Bobroszczur ma około 231-370 mm długości.

Zwierzę waży około 340-1275 g.

Długość ogona wynosi około 242-345 mm.

Bobroszczur ma spłaszczoną głowę, małe uszy i oczy.

Między palcami ma błonę pływną.

Posiada gęste futro.

Umaszczenie futra jest brunatne z wierzchu, natomiast brzuch jest jaśniejszy.

Gryzoń ten żywi się wodnymi owadami, rybami, skorupiakami, małżami, ślimakami, żabami, jajkami ptaków i wodnymi ptakami.

Potomstwo bobroszczura rodzi się nagie i ślepe.

Po około 4-8 miesięcy młode są już w pełni dojrzałe.

Bobroszczur

Bobroszczur

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *