Bolita południowa

Jest to gatunek ssaka z rodziny pancerników.

Bolita południowa występuje od wschodniej Boliwii i południowo-zachodniej Brazylii po Gran Chaco i Argentynę.

Długość ciała tego ssaka to około 30 cm.

Ubarwienie ciemnobrązowe.

Dojrzewa płciowo pomiędzy 9-12 miesiącem życia.

Samica rodzi jedno młode.

Za schronienie wykorzystują nory innych zwierząt.

Żywią się mrówkami i termitami.

Zagrożona bolita zwija się w kulę chroniąc się pod pancerzem.

Pozostawioną w pancerzu szczeliną potrafi przyciąć łapę atakującego drapieżnika.

Przez ludzi jest poławiana dla mięsa.

Bolita południowa jest bliska zagrożenia wyginięciem.

Bolita południowa

Bolita południowa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *