Borsuk amerykański

Borsuk amerykański jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych, jedyny przedstawiciel rodzajuTaxidea.

Ssak ten zamieszkuje prerie, półpustynie i góry od południowo-zachodniej Kanady po środkowy Meksyk.

Długość jego ciała wynosi 600-730 mm, ogona do 105-135 mm, tylnych stóp 95-128 mm.

Masa ciała wynosi około 4-12 kg.

Borsuk amerykański ma sierść szarą lub rudawoszarą, na pyszczku charakterystyczne wzory: białe i ciemne, podłużne, nieregularne pręgi bięgnące od jednego do drugiego ucha, przez środek głowy biegnie biały pasek od nosa po łopatkę.

Wyróżniono pięć podgatunków borsuka amerykańskiego na podstawie różnic w wielkości czaszki i koloru owłosienia:

  • Taxidea taxus taxus ? Wielkie Równiny od Stanów Zjednoczonych do Kanady;
  • Taxidea taxus jacksoni ? północno-środkowe Stany Zjednoczone, południowe Ontario w Kanadzie;
  • Taxidea taxus jeffersonii ? zachodnie Stany Zjednoczone, południowa Kolumbia Brytyjska;
  • Taxidea taxus berlandieri ? południowa część Stanów Zjednoczonych;
  • Taxidea taxus marylandica ? podgatunek wymarły, szczątki znalezione w Cumberland Cave, w stanie Maryland w osadach plejstoceńskich.

Poza okresem godowym borsuk amerykański żyje samotnie w norach, poluje wieczorem na małe gryzonie i bezkręgowce, czasem zjada też korzonki i owoce.

Ciąża u tego ssaka trwa 8 miesięcy (od 1 do 7 młodych).

Nadal licznie występuje.

Borsuk amerykański

Borsuk amerykański

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *