Burunduk

Burunduk jest gatunkiem gryzonia z rodziny wiewiórkowatych.

Występuje w północnej Azji (od centralnej Rosji do Chin, Korei i północnej Japonii).

Został introdukowany do parków centralnej i wschodniej Europy.

Burunduk jest niewielkim gryzoniem o długości ciała wynoszącej około 25 cm, z czego na ogon przypada około 18 cm.

Osiąga masę ciała około 50-150 g.

Średnio żyje około 2-6 lat, w niewoli nawet do 10.

Futro jest charakterystycznie umaszczone: brunatno szare, strona brzuszna jasno żółta lub biała.

Na głowie, grzbiecie i bokach podłużne, ciemne pasy.

Ogon jest długi i puszysty.

Głowa o małych, zaokrąglonych uszach.

Bardzo chwytne i sprawne przednie łapy.

Burunduk jest wszystkożerny.

Żywi się nasionami, ziarnem, owocami, grzybami, warzywami oraz owadami, małymi ptakami i jaszczurkami.

Na zimę gromadzi pokarm w norach pod korzeniami drzew.

Burunduki są zwierzętami o aktywności dziennej, prowadzącymi bardzo ruchliwy tryb życia.

Są bardzo czujne, ostrzegają się wzajemnie dźwiękami podobnymi do ćwierkania ptaków.

Posiadają torby policzkowe, w których umieszczane są duże ilości pokarmu a później przenoszone do nory, gdzie pokarm jest zjadany lub zagrzebywany.

W związku z kopaniem nor i spędzaniu większości życia na ziemi, zalicza się burunduki do wiewiórek naziemnych.

 

Burunduk

Burunduk

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *