Chaus

Inne nazwy: kot błotny, kot bagienny, kot trzcinowy

Chaus jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych.

Występuje od dolnego Egiptu po Indie, Nepal, Cejlon i Półwysep Indochiński. Spokrewniony jest ze żbikiem.

Jeden z dwóch kotów (obok kota nubijskiego) znanych z egipskich malowideł; chaus był przez Egipcjan używany do polowania na ptaki.

Długość ciała bez ogona wynosi około 56-94 cm, długość ogona ok. 20-31 cm.

Masa ciała tego ssaka wynosi ok. 4,5-12 kg.

Na rozległym obszarze występuje w 9 podgatunkach, czy rasach geograficznych, różniących się ubarwieniem, długością sierści i wielkością.

Zazwyczaj jest to kot o płowym (czasem rudawym lub rudobrązowym) ubarwieniu, uszy z krótkimi pędzelkami (jak u rysia). Ogon czarno zakończony, puszysty, z wyraźnymi pierścieniami. Pysk przypomina kota domowego.

Dojrzałość płciową osiągają w wieku 1,5 – 2 lat.

Ciąża trwa około 66 dni, w miocie jest 3-5 młodych. Podczas rui samce wydają charakterystyczny dźwięk podobny do szczekania psa. Jest to jeden z niewielu gatunków kotów, u których samiec opiekuje się młodymi.

Potrafią nurkować. Nie boją się ludzi i często osiedlają w pobliżu ich siedzib.

Pożywieniem tego kota są ptaki, gryzonie, węże, jaszczurki oraz ryby.

Podgatunki:

  • Felis chaus chaus – Iran, Pakistan, Afganistan, środkowa Azja;
  • Felis chaus affinis – Wietnam, Laos, Kambodża, Junnan, Himalaje;
  • Felis chaus furax – Irak, Syria;
  • Felis chaus kutas – wschodnie Indie, Bangladesz;
  • Felis chaus nilotica – Egipt;
  • Felis chaus prateri – zachodnie Indie;
  • Felis chaus oxiana – południowo-zachodnia Rosja;
  • Felis chaus kelaarti – Sri Lanka;
  • Felis chaus fulvidina – Tajlandia, Birma;
  • Felis chaus maimanah.

Ssak ten jest tępiony ze względu na ładne futro (na jedno damskie okrycie trzeba 12 skórek tego kota).

 

Chaus

Chaus

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *