Cyjon

Cyjon jest drapieżnym ssakiem z rodziny psowatych (Canidae).

Jedyny przedstawiciel rodzaju Cuon (nazwa nadana przez Briana H. Hodgsona w 1838 r.).

Wyglądem przypomina zarówno lisa (puszysty ogon, niezbyt wysokie nogi) jak i psa (kształt łba, zaokrąglone uszy).

Latem sierść cyjona jest ruda niczym u lisa, zimą szaro-biało-ruda.

Występuje w Indiach, Chinach, Indochinach i Indonezji.

Dawniej zamieszkiwał także Europę.

Długość ciała (z ogonem) wynosi około 76-112 cm, długość ogona: ok. 30-50 cm, wysokość: ok. 43-50 cm.

Ssak ten waży około 15-20 kg (samice są lżejsze, ok. 10-13 kg).

Cyjony polują w stadach, a ich ofiarami najczęściej są gady, gryzonie i sarny.

Polując w grupie są w stanie upolować bardzo duże zwierzę, np. bawołu czy jelenia.

Umożliwia im to duża wytrwałość (po dłuższej ucieczce bawół pada z wycieńczenia).

Udokumentowana jest skuteczna obrona przez watahę cyjonów upolowanej tuszy jelenia aksis przed tygrysem, zakończona śmiercią tego ostatniego.

Ssaki ten nie gardzą także owadami i pokarmem roślinnym (niektóre owoce).

Ciąża u cyjona trwa 2 miesiące.

Po upływie tego czasu w jamie rodzi się kilka młodych (2-9).

Szczenięta od dzieciństwa są dzikie, nieufne i trudno je oswoić.

Towarzyszą one polującym rodzicom już miesiąc po urodzeniu.

Cyjon

Cyjon

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *