Czykara

Inna nazwa: antylopa czteroroga

Czykara jest antylopą azjatycką, która zamieszkuje Półwysep Indyjski.

Ssak ten zamieszkuje lasy.

To jedyny przedstawiciel rodzaju Tetracerus.

Czykara jest narażona na wyginięcie.

Długość ciała wynosi około 110 cm, w kłębie dochodzi do ok. 65 cm, ogon krótki, do 15 cm.

Antylopa ta waży około 20 kg.

Czykara ubarwiona jest na brązowożółto, od spodu jaśniejszy, rogi występują tylko u samców.

Występują zwykle dwie pary rogów, przednie są znacznie mniejsze.

Czykary żyją w parach, niekiedy samotnie.

Ssak ten jest roślinożerny.

Odżywia się najczęściej trawami.

Czykara

Czykara

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *