Delfin krzyżowaty

Delfin krzyżowaty jest gatunkiem walenia z rodziny delfinowatych.

Jest umieszczany w rodzaju Lagenorhynchus, choć z najnowszych analiz wynika, że jest bardziej zbliżony do rodzaju Cephalorhynchus.

Zamieszkuje morza wokół Antarktydy.

Posiada około 1,8 m długości i waży około 90-120 kg.

Delfin ten jest czarno-biały.

Żyje w grupach liczących zazwyczaj od 5 do 10 okazów.

Delfin krzyżowaty żywi się prawdopodobnie rybami i kalmarami.

Jest słabo poznany przez człowieka.

Delfin krzyżowaty

Delfin krzyżowaty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *