Drzewiak Goodfellowa

Drzewiak Goodfellowa jest gatunkiem ssaka z rodziny kangurowatych (Macropodidae).

Zamieszkuje lasy tropikalne Papui-Nowej Gwinei.

Żyje w głębokich lasach tropikalnych od poziomu morza do wysokości 3000 m n.p.m., na drzewach lub zamkniętych leśnych terenach w górzystych terenach.

Ssaki te są ściśle związane z lasami tropikalnymi.

Długość ciała wynosi około 55-77 cm, długość ogona: ok. 70-84,5 cm

Drzewiak Goodfellowa waży około 7,4 kg.

Te nadrzewne zwierzęta mają mocne ramiona i stosunkowo krótkie kończyny tylne i długie zakrzywione pazury.

Przednie łapy mają 5 palców, tylne – 4.

Ogona jest zwarty, cylindryczny, nie jest chwytny.

Korpus smukły, przednie kończyny dłuższe od tylnych, stopy tylnych kończyn są szerokie i raczej krótkie.

Sierść tego ssaka jest krótka, wełnista, barwy kasztanowo-brązowej, czerwonobrązowej lub brunatnej.

Na grzbiecie (ozdobionym kłębem futra na środku) znajdują się dwie podłużne pręgi, spód ciała jest bladożółty.

Na ogonie znajdują się jasne plamki lub pierścienie.

Stopy są żółte.

Pysk ma ubarwienie szarobrązowe, szyja i policzki są przeważnie żółte.

Uszy zaokrąglone i krótkie.

Ssaki te zwykle poruszają się małymi skokami podpierając się wszystkimi kończynami.

Ogon przeważnie nie dotyka ziemi.

Na ziemi są powolne i niezdarne, ale na drzewach są odważne i zwinne.

Wspinają się przez obłapianie przednimi kończynami pnia i skacząc tylnymi, silnymi nogami pozwalając przednim kończynom się ślizgać.

Mogą wykonywać dalekie skoki w dół z jednego drzewa na drugie i zeskakiwać na ziemię z dużej wysokości bez żadnych obrażeń.

Większość z nich wydaje się być samotnikami.

Samice posiadają małe terytoria, podczas gdy samce zajmują obszary o dużo większej powierzchni, które zachodzą na terytoria kilku samic.

Drzewiaki żerują w dzień.

Ich pożywieniem są gałęzie i liście, różnorodne owoce, a także zboża z pól położonych na skraju zamieszkiwanych przez nie lasów.

Żywią się także kwiatami i trawą (siano), które trawią przy pomocy bakterii żyjących w ich przewodzie pokarmowym.

Wszystkie samice mają dobrze wykształconą torbę z 4 sutkami.

Ciąża u tego ssaka trwa 21-38 dni, zazwyczaj rodzą jedno młode.

Nieprzewidywalność tempa rozmnażania ma związek z nieregularną zmianą pogody w ich środowisku.

Kilka godzin przed porodem matka zaczyna czyścić torbę wylizując ją.

W końcu siada z ogonem między nogami i przykuca z zaokrąglonymi plecami.

Noworodek wyłania się z kloaki i bez pomocy matki wspina się do torby, gdzie rośnie przez następne 9 do 12 miesięcy.

Po opuszczeniu torby zostaje z matką jeszcze przez kilka miesięcy, pijąc mleko matki, które otrzymuje z zarezerwowanego przez siebie sutka.

Drzewiak Goodfellowa

Drzewiak Goodfellowa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *