Dżelada

Inna nazwa: dżelada brunatna

Dżelada jest gatunkiem małpy wąskonosej z rodziny makakowatych.

To jedyny przedstawiciel rodzaju Theropithecus.

Gatunek był uważany za bliski zagrożenia wyginięciem, głównie z powodu polowań i ograniczania siedlisk.

Obecnie nie jest tak liczny jak w latach 70. XX wieku, ale nadal dość szeroko rozprzestrzeniony i stosunkowo liczny.

Obecny zasięg występowania dżelady obejmuje wyżyny i góry północno-zachodniej Etiopii i Erytrei. Najliczniej występuje w Parku Narodowym Semien w Etiopii.

Większość dżelad jest spotykana na wysokościach 2000-5000 m n.p.m. Dawniej były szeroko rozprzestrzenione w Afryce.

Ssaki te żywią się trawą, a przy jej niedoborze innymi roślinami, owocami i kwiatami. Dżelady żyją w grupach rodzinnych, które na czas żerowania łączą się w większe stada liczące do 70 osobników.

Grupa rodzinna złożona jest z jednego samca i kilku samic z młodymi. Dżelady śpią na skalnych półkach.

Ciąża u tego ssaka trwa 5-6 miesięcy. Długość życia w warunkach naturalnych nie jest znana. W niewoli odnotowano osobnika, który żył ponad 30 lat.

Z przodu długie włosy tworzą rodzaj płaszcza, skóra na piersi i gardzieli nieowłosiona, czerwona, o zabarwieniu i wyglądzie zależnym od cyklu płciowego samicy. U samców występuje bujna grzywa.

Dotychczas opisano dwa podgatunki dżelady:

  • Theropithecus gelada obscurus;
  • Theropithecus gelada gelada.

Najprawdopodobniej wzdłuż rzeki Uebi Szebelie istnieje jeszcze jeden, nieopisany naukowo podgatunek.

Dżelada

Dżelada


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *