Filander pręgowany

Filander pręgowany jest gatunkiem torbacza z rodziny kangurowatych.

Występuje na wyspach Bernier i Dorre oraz w zachodniej części wybrzeży Australii.

Ssak ten zamieszkuje suche obszary porośnięte niskimi krzewami i rzadkim lasem.

Długość ciała wynosi około 40-45 cm, ogona około 35-40 cm, ssak ten waży około 1,3-3 kg.

Wierzch ciała ciemnoszary, z wyraźnymi ciemnymi poprzecznymi pręgami w części tylnej i u nasady ogona.

Spód ciała szarobiały.

Filander pręgowany prowadzi nocny tryb życia.

Odżywia się głównie trawami, a także roślinami z rodziny malwowatych.

Zapotrzebowanie na wodę pokrywane jest przez wilgotny pokarm oraz rosę.

Samica rodzi zazwyczaj jedno młode między styczniem a sierpniem.

Na kontynencie zwierzę zostało wyparte przez owce, lisy i koty.

Na obu wyspach populacje tego gatunku są chronione.

Filander pręgowany

Filander pręgowany

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *