Gołyszek

Gołyszek to owadożerny ssak z rodziny jeżowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Echinosorex Blainville, 1838, największy z owadożernych.

Występuje na Półwyspie Malajskim, Sumatrze, Borneo i Labuan.

Podobnie jak inni przedstawiciele podrodziny Galericinae (rodzaje Hylomys, Neohylomys, Podogymnura, Neotetracus) nie posiada kolców, co odróżnia go od jeży (przedstawicieli podrodziny Erinaceinae).

Gołyszek ma czarno-białe umaszczenie.

Może być długi na 50 cm, a jego ogon do 30 cm.

Gołyszek waży 2-4 kg.

Jego gruczoły przyodbytowe wydzielają zapach cebuli, potu lub amoniaku.

Zwierzę znaczy w ten sposób teren i odstrasza napastników.

Ssak ten żywi się owadami, mięczakami, żabami i rybami.

Podgatunki

  • E. gymnura gymnura;
  • E. gymnura alba.

Gołyszek

Gołyszek

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *