Grizon

Grizon jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych.

Z wyglądu jest podobny do łasicy, ale jest inaczej ubarwiony.

Ssak ten występuje w Ameryce Środkowej i Południowej (od południowego Meksyku po Brazylię, północną Argentynę i Boliwię).

Można go spotkać na otwartych terenach trawiastych i w lasach.

Często przebywa w pobliżu zbiorników wodnych.

Długość ciała wynosi około 50 cm, waży około 1,5-3,2 kg.

Ciało ma wydłużone, dobrze umięśnione, z krótkimi łapami i krótkim ogonem.

Sierść popielata, na szyi i głowie biały pas, gardło, łapy i pysk czarne.

Grizon poluje w dzień i w nocy.

Największą aktywność wykazuje nad ranem i późnym popołudniem.

Żyje pojedynczo, w parach lub małych grupach.

Za kryjówki służą mu szczeliny skalne, wykroty oraz nory innych zwierząt.

Samica rodzi 2-4 młodych.

Grizon żywi się drobnymi kręgowcami, dietę mięsną uzupełnia owocami.

Łatwo się oswaja.

 

Grizon

Grizon

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *