Gronostaj

Gronostaj jest ssakiem o niewielkiej, smukłej budowie ciała. Jest to bardzo ruchliwe zwierzę. Jego ogon na końcu jest czarny.

Gronostaj jest większy od łasicy; ciężar ciała 150 – 450 g., długość ciała 22 – 29 cm, ogona do 15 cm. Samica jest znacznie mniejsza od samca. Ubarwienie tego zwierzęcia zmienia się wraz z porą roku – latem grzbiet brązowy, brzuch biały; zimą ubarwienie z wyjątkiem końca ogona jest białe. Ssak ten ma krótkie nogi i okrągłe, stojące uszy.

Zwierzę to zamieszkuje lasy, ogrody, zarośla nadwodne, parki, stodoły, stajnie, zakrzewienie śródpolne oraz nieużytki poprzemysłowe. Coraz częściej spotykane jest na terenach rolniczych w bliskim sąsiedztwie wody. Gnieździ się w opuszczonych dziuplach, norach, pod korzeniami drzew oraz w opuszczonych budynkach. Wyściółkę gniazda stanowią mech i sierść. Aktywność gronostaja zależy od pory doby: zimą je tylko gryzonie, latem również żaby, owady, pisklęta, ptasie jaja oraz jagody. 20 – 25 ha to terytorium łowieckie jednego osobnika, w poszukiwaniu pożywienia pokonuje do 9 km dziennie. W razie konieczności potrafi wspinać się, pływać i skakać.

Samica rodzi w kwietniu lub maju 3-8, czasami kilkanaście młodych. Ciąża trwa 11 tygodni. Gronostaje żyją 5 – 7 lat.

Te niewielki ssaki występują licznie w całej Polsce, nie jest gatunkiem zagrożonym. Można je spotkać w całej Azji i Europie, z wyjątkiem Półwyspu Bałkańskiego.

Gronostaje są w Polsce pod ochroną.

 Gronostaj
Gronostaj

3 Comments

  1. szymonas

    Wezmę to zdjęcie do szkoły

    Reply
  2. jogi

    Piękne zwierzatko, chciałbym takiego w ogródku.

    Reply
  3. syfon

    Niesamowite dzisaj zauważyłem z okna mojej sypialni jak to piekne stworzenie chowa się norce oddalonej o 5 metrów od mojego onan. Niemogę się doczekać za znowu je zobacze iz robię mu zdjęcie może zobacze też młode

    Reply

Odpowiedz na „jogiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *