Gwanako

Gwanako jest gatunkiem roślinożernego ssaka z rodziny wielbłądowatych.

Żyje w niewielkich stadach w Andach i w Patagonii.

Gwanako występuje na rozległych przestrzeniach.

Zwierzę to zamieszkuje zazwyczaj suche tereny, szczególnie w pobliżu równika na południe od równiny Gran Chaco.

Dawniej gwanako występowało również na sawannach i półpustynnych terenachPatagonii i Ziemi Ognistej.

Obecnie prawie całkowicie zniknęło z tych obszarów, pojawiając się tylko lokalnie wysoko w Andach od południowego Peru do Ziemi Ognistej.

Długość ciała wynosi około 153?200 cm, wysokość w kłębie 90?125 cm.

Długa, płowa sierść na grzbiecie i bokach, krótsza, jasna na brzuchu.

Kończyny smukłe, szyja długa, cienka, ogon bardzo krótki długości 22?25 cm, zaokrąglony i puszysty.

Masa ciała tego ssaka wynosi około 80?120 kg.

Sierść w różnych odcieniach brązu ? na grzbiecie długa, ciemniejsza, na brzuchu krótka, wyraźnie jaśniejsza.

Żyje w małych stadach, liczących najwyżej 20?30 osobników.

Jeden samiec pełni funkcję przewodnika i opiekuna takiej grupy.

Pożywieniem gwanako są rośliny trawiaste, krzewy i porosty.

Po okresie ciąży trwającym 11 miesięcy samica rodzi jedno młode, które karmi mlekiem przez 4 miesiące.

Gwanako

Gwanako

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *