Hiena brunatna

Jest to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych.

Hiena brunatna występuje w Afryce – Angola, Namibia, Botswana, RPA i Zimbabwe.

Ssak ten ma ciemnobrązową sierść ze słabo zaznaczonymi pręgami oraz najsilniej rozwiniętą grzywę, która pokrywa cały przód ciała.

Wielkość w kłębie: 68-75 cm, długość ciała: 110-160 cm, waga: 28-47 kg (samce są większe od samic).

W ogrodach zoologicznych hieny brunatne żyją do około 20 lat.

Hiena brunatna jest typowym padlinożercą, zjada wszystko co się da strawić. Ma bardzo silne Szczęki zdolne skruszyć kość słonia. Hiena brunatna czasami poluje na mniejsze zwierzęta, takie jak np. młode gazele, gryzonie i inne. U hieny brunatnej ważnym składnikiem pokarmu i źródłem wody są owoce, zwłaszcza melony.

Hieny brunatne żyją w mniejszych klanach o bardziej luźnej strukturze. Zasiedlają przeważnie tereny bardziej niegościnne niż hieny cętkowane, więc nie mogą tworzyć zbyt licznych grup. U tego gatunku nie ma również tak silnie zaznaczonej walki o dominację oraz agresji.

Do głównych wrogów hieny brunatnej należą hieny cętkowane, lwy, lamparty i likaony.

Hiena brunatna jest bliska zagrożenia wyginięciem.

Hiena brunatna

Hiena brunatna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *