Hiena pręgowana

Inna nazwa: hiena pasiasta.

Jest to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny hienowatych.

Długość ciała bez ogona: 95-120 cm, długość ogona: 25-33 cm, masa ciała: 26-41 kg.

Miejsca, gdzie można spotkać hienę pręgowaną – Afryka: Egipt, Sudan, Etiopia, Tanzania, Kenia, a także w zachodniej i środkowej Azji na Zakaukaziu, w Azerbejdżanie i wschodniej Gruzji.

Stosunkowo liczna w Afryce i Azji. W Europie rzadka.

Ssak ten wybiera stepy, zarośla, pustynie, zwłaszcza kamieniste. W górach dochodzi do 2500 m n.p.m.

Hiena ta ma umaszczenie zmienne, od jasno-szaro-żółtego do buro-szarego.

Na bokach ciała ciemne pręgi, przechodzące miejscami w plamy.

Na udach ciemne poprzeczne paski.

Dojrzałość płciową osiągają około 1 roku. Ciąża trwa około 90 dni; w miocie jest od 2 do 4 młodych. Młode rodzą się ślepe z zarośniętymi uszami. Oczy otwierają po 7-8 dniach. Okres laktacji trwa około 2 miesięcy. Samiec bierze udział w wychowie młodych.

Pożywieniem hieny pręgowanej jest wszelkiego rodzaju padlina i resztki ofiar innych drapieżników. Z braku padliny napada na stare lub chore małe ssaki, śpiące ptaki, gady i owady. Nie stroni też od owoców i warzyw.

Hiena pręgowana jest bliska zagrożenia wyginięciem.

Hiena pręgowana

Hiena pręgowana

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *