Hulman zwyczajny

Inne nazwy: langur hulman, hanuman, smukluch

Hulman zwyczajny jest gatunkiem małpy wąskonosej z rodziny makakowatych.

Występuje w Indiach i krajach sąsiadujących.

W Indiach uznawany za zwierzę święte, jako wcielenie boga Hanumana.

Tam gdzie nie jest czczony, jest tępiony jako szkodnik niszczący pola.

Obecnie populacja tego gatunku liczy około 250 tysięcy sztuk.

Długość ciała tego ssaka wynosi około 51-108 cm; samiec waży ok. 9-20 kg, samica ok. 7,5-18 kg.

Hulman zwyczajny żyje do 25 lat.

Cześć twarzowa głowy i uszy są czarne; brwi, czub i faworyty białe.

Okrywa włosowa może być bardzo gęsta zimą w rejonach górskich.

Jej barwa zmienia się z wiekiem.

Brzuch jest lekko zaokrąglony z uwagi na znacznie rozwinięty wieloprzedziałowy żołądek.

Stopy i dłonie są wyposażone w długie palce i krótkie kciuki.

Ogon jest długi, odgrywa rolę przeciwwagi podczas poruszania się po drzewach.

Zwierzę stadne, w niektórych regionach tworzy stada liczące ponad 100 osobników.

Stada mogą być złożone z samych samców lub mieszane.

W stadach męskich panuje silna hierarchia narzucana przez przywódcę.

Między samcami często dochodzi do walk.

Hulmany są aktywne w dzień.

Ssaki te są roślinożerne – zjadają głównie liście, owoce i kwiaty.

Dojrzałość płciową samiec osiąga w wieku 4-7 lat, samica: 3-4 lata.

Ciąża u hulmana zwyczajnego trwa 200 dni.

Po tym czasie rodzi się jedno młode.

Noworodek waży około 0,6-1,2 kg.

Hulman zwyczajny

Hulman zwyczajny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *