Jaguarundi

Jaguarundi jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych.

Jego zasięg obejmuje tereny od Paragwaju aż po południowo-wschodnią część Stanów Zjednoczonych.

Zamieszkuje obrzeża lasów deszczowych, gęste zarośla położone najczęściej w pobliżu wody i jałowe suche obszary.

Nie poluje się na niego ze względu na futro nie nadające się do obróbki, lecz z powodu wycinki lasów deszczowych kotu nadano status mniej narażony.

Budową wewnętrzną, jak i zarówno wyglądem przypomina łasicę, gdyż ma spiczasty pysk, długie ciało i krótkie nogi.

Długość tułowia wynosi około 65 cm, długość ogona około 45 cm.

Jaguarundi jest umaszczony jednolicie, ma futro koloru rdzawego, szarego lub czarnego.

Charakterystyczna jest jego sylwetka przypominająca nieco łasicę.

Głowę ma niewielką, spłaszczoną,uszy małe i okrągłe, ogon długi.

Wydaje się prowadzić bardziej dzienny tryb życia.

Jaguarundi żywi się małymi ssakami, stawonogami, ptakami, oposami, owocami, również królikami, pancernikami i małpami.

Dojrzałość płciową osiągają prawdopodobnie w wieku 2 lat.

Ciąża u tego ssaka trwa około 70 dni.

Rodzą się 2, czasem 3 cętkowane młode.

Cętki szybko znikają.

Kocięta zaczynają jeść stały pokarm w wieku 6 tygodni.

Podgatunki jaguarundi:

  • Puma yaguarondi armeghinoi ? zachodnia Argentyna;
  • Puma yaguarondi eyra ? Brazylia, Paragwaj i Argentyna;
  • Puma yaguarondi carcomitli ? południowy Teksas i Meksyk;
  • Puma yaguarondi fossata ? Meksyk i Honduras;
  • Puma yaguarondi melantho ? Peru i Brazylia;
  • Puma yaguarondi tolteca ? Arizona i Meksyk;
  • Puma yaguarondi yaguaroundi ? Gujana i Amazonia;
  • Puma yaguarondi panamensis ? Nikaragua i Ekwador.
Jaguarundi

Jaguarundi

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *