Jeleń bagienny

Jest to gatunek przeżuwacza z rodziny jeleniowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju BlastocerusGray, 1850, największy z południowoamerykańskich jeleni.

Jeleń bagienny występuje w Ameryce Południowej ? Brazylia, Peru i Argentyna. Na terenie Urugwaju prawdopodobnie wyginął. Zasiedla gęsto porośnięte tereny podmokłe.

Jelenie bagienne żywią się trawami, ziołami i roślinnością wodną. Żerują samotnie lub w małych grupach.

Długość ciała jelenia bagiennego wynosi 180-195 cm, długość ogona:10-15 cm, wysokość w kłębie: 110-120 cm, masa ciała tego ssaka: 70-150 kg.

Ciało ubarwione czerwonobrązowo, kończyny czarne, poroże żółte z 4-5, czasami więcej odgałęzieniami, z licznymi perłami. Ciąża trwa zwykle 270 dni, ale może przedłużyć się nawet do roku. Samica rodzi zwykle 1 młode. U młodych cętki nie występują.

Głównym zagrożeniem jeleni bagiennych jest utrata siedlisk. Ich główni naturalni wrogowie ? jaguar i puma ? występują na tyle nielicznie, że przestały stanowić bezpośrednie zagrożenie dla istnienia gatunku.

Jeleń bagienny jest narażony na wyginięcie.

Jeleń bagienny

Jeleń bagienny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *