Jelonek błotny

Jest to gatunek ssaków parzystokopytnych z rodziny jeleniowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Hydropotes.

Jelonek błotny występuje w Chinach i Korei, podgatunek chiński został z powodzeniem introdukowany w parkach w Europie (Anglia i Francja).

Żyje zwykle samotnie lub w parach, w nadrzecznych błotach i trzcinowiskach.

Czasami na polach i stokach górskich. Gody odbywają się jesienią.

Samica rodzi wiosną 4-7 młodych. Jest najpierwotniejszym gatunkiem rodziny jeleniowatych.

Osiąga około 75-100 cm długości ciała, ok. 50 cm wysokości w kłębie i waży 10-15 kg.

U obu płci nie występuje poroże. Jego silnie rozwinięte, lekko zakrzywione górne kły wystają spod warg.

Szorstka, gęsta sierść ubarwiona jest na grzbiecie i bokach jasnobrązowo z czarnymi plamkami, a na brzuchu biało.

Jelonek błotny jest narażony na wyginięcie.

Jelonek błotny

Jelonek błotny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *