Jelonek czubaty

Jelonek czubaty jest ssakiem parzystokopytnym z rodziny jeleniowatych.

To jedyny przedstawiciel rodzaju Elaphodus (Milne-Edwards, 1872).

Występuje w górskich lasach Chin i Birmy.

Długość ciała tego ssaka wynosi około 110-160 cm, wysokość w kłębie: około 50-70 cm, długość ogona: około 7-16 cm.

Jelonek czubaty waży około 17-50 kg.

Ubarwienie tego ssaka jest ciemnoszare do czekoladowobrązowego.

Zwierzęta te są aktywne głównie o świcie i po zmierzchu.

Prowadzą samotniczy tryb życia.

Czasem spotykane są w parach.

Dojrzałość płciową jelonki czubate osiągają około 18 miesiąca życia.

Po trwającej około 180 dni ciąży samica rodzi jedno, rzadko dwa młode.

Jelonek czubaty

Jelonek czubaty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *