Jenot

Inne nazwy: szop usuryjski, tanuki, junat, lis japoński, kunopies

Jenot jest gatunkiem drapieżnego ssaka należącego do rodziny psowatych (Canidae). Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Nyctereutes.

Występuje w Azji i Europie, choć jego pierwotnym obszarem występowania był Daleki Wschód. W Polsce występuje od stosunkowo niedawna – zanotowano jego obecność w środowisku naturalnym po raz pierwszy w roku 1955. Występuje na terenie całego kraju, najliczniej w północno-wschodnich województwach.

Ze względu na swoje wartościowe futro został zaaklimatyzowany na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Stąd samorzutnie rozprzestrzenił się po Europie. Obecnie spotykany również w Skandynawii, Rumunii i Niemczech.

Występuje przede wszystkim w dużych lasach i różnego rodzaju mniejszych zadrzewieniach. Lubi przebywać w pobliżu wody.

Jest zwierzęciem łownym bez okresu ochronnego. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dn. 22.09.2009 r. na jenota polować wolno przez cały rok.

Długość ciała jenota wynosi około 49-70 cm, długość ogona ok. 13-20 cm, masa ciała ok. 5,5-9 kg. Futro puszyste o szarym zabarwieniu, z ciemną pręgą wzdłuż grzbietu.

Bardzo charakterystyczne są odstające pasma włosów po bokach głowy ? bokobrody. Pysk czarny. Z wyglądu przypomina szopa pracza, ale jenot ma ledwo przylegające do futra uszy i bardziej puszyste futro.

Jenot jest drapieżnikiem, ale dużą część jego pożywienia stanowią też rośliny. Poluje przede wszystkim nocą. Głównymi ofiarami jego polowań są drobne gryzonie oraz jaja i pisklęta ptaków gniazdujących na ziemi. Nie gardzi także drobniejszą zdobyczą: ślimakami, owadami, skorupiakami i drobnymi kręgowcami.

W dzień ukrywa się w norach. Rzadko jednak kopie je sam, przeważnie wykorzystuje nory wykopane przez borsuka lub lisa. Czasami kryje się w dziuplach drzew.

Jenot jest łatwy do oswojenia, mało agresywny. Nie jest zagrożony wyginięciem. Jako jedyny z psowatych zasypia na zimę. Futro jenota jest wykorzystywane przy produkcji kurtek, najczęściej jako ozdoba kaptura.

Ciąża u jenota trwa od 59 do 64 dni. Samica rodzi 5-7 młodych (w kwietniu lub w maju). Przez dwa miesiące odżywiają się mlekiem matki, następnie stopniowo przechodzą na inny pokarm. Towarzyszą matce aż do jesieni. Dojrzewają płciowo w 9-11 miesiącu życia.

Jenot

Jenot

2 Comments

  1. Mysia

    Jaki słodki zwierzak, nie wiedziałam że jest takie zwierzę. Ten jenot jest tak bardzo podobny do szopa pracza, a to ssak z rodziny psowatych. Super zwierzak:)

    Reply
  2. Kate

    Ostatnio przeczytałam artykuł o tym, że jenot oraz norka amerykańska zostały skreślone z listy gatunków obcych i inwazyjnych. Oznacza to, m.in. że hodowcy podlegają znacznie bardziej ograniczonej kontroli a przez to mogą dowolnie przetrzymywać, traktować i zabijać te biedne zwierzaki tylko i wyłącznie dla zysku, a są to milionowe obroty. Co mnie bardzo zasmuciło to fakt, że za skreśleniem norki i jenota stoją ludzie z PO, strasznie mnie tym zawiedli. A zrobili to ponieważ dostali kasę od hodowców. Jestem coraz bardziej rozczarowana polską rzeczywistością. Przecież są jakieś wyższe wartości a nie tylko pieniądze. Pieniądze szczęścia nie dają. Szkoda że człowiek tak bardzo zawłaszczył sobie prawo do decydowania o wszystkim wokół siebie – fauną i florą, to jest strasznie smutne.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *