Jeżozwierz afrykański

Jeżozwierz afrykański jest gatunkiem gryzonia z rodziny jeżozwierzowatych.

Jest największym gryzoniem żyjącym współcześnie w Afryce.

Występuje od Sycylii, Albanii i północnej Grecji przez Afrykę Północną do Tanzanii i północnego Konga.

Zamieszkuje suche i skaliste tereny.

To duży gryzoń o długości ciała ok. 60-93 cm, ogona: ok. 8-17 cm.

Jeżozwierz afrykański waży około 10-15 kg.

Futro tego ssaka jest pasiaste w kolorze brunatnym i żółtawym.

Na grzbiecie i ogonie występują kolce do 40 cm długości.

Prowadzi nocny tryb życia.

Żyje samotniczo lub w parach.

Jeżozwierz afrykański jest roślinożerny.

Żywi się korą, korzeniami, bulwami, kłączami, cebulkami, opadłymi owocami i roślinami uprawnymi.

Jeżozwierz afrykański

Jeżozwierz afrykański

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *