Kangur górski

Jest to ssak z rodziny kangurowatych.

Długość ciała: 55-90 cm, masa 6-25 kg (samice), 7-46 kg (samce).

Sierść kangura górskiego jest kosmata.

Wierzch ciała ciemnoszary, spód jaśniejszy.

Występuje w prawie całej Australii. Wybiera tereny skaliste, kamieniste.

Istnieją dwa podgatunki – wallaroo (M. r. robustus) zamieszkujący wschodnie i zachodnie zbocza Gór Wododziałowych, o ubarwieniu ciemnoszarym, oraz euro (M. r. erubescens) występujący na zachód od tego regionu na całym kontynencie, o krótkim czerwonawym futrze.

Kangury górskie wyruszają na żer wieczorem, kiedy temperatura powietrza jest niższa.

Żyją pojedynczo.

Kangury górskie doskonale obywają się bez wody, nawet podczas dużych upałów.

Im mniej piją, tym lepiej mogą wykorzystać ubogi w azot pokarm roślinny.

Z drugiej strony potrafią jednak kopać głębokie doły w poszukiwaniu wody, które wykorzystywane są przez inne gatunki zwierząt.

Kangur górski

Kangur górski

1 Comment

  1. Natalia tomasziolki

    Pomogła

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *