Kangur rudy

Jest to torbacz z rodziny kangurowatych. Duży ssak roślinożerny, największy z torbaczy. Występuje pospolicie w całej Australii z wyjątkiem części południowego i wschodniego wybrzeża oraz północnych lasów równikowych.

Ssak ten to duży lub bardzo duży kangur o sierści od brązowo-rudawej barwy na grzbiecie do płowej na brzuchu i kończynach. Długie, spiczasto zakończone uszy, tępo zakończony pysk. Samice wyraźnie mniejsze, o sierści z większym udziałem koloru szarego.

Kangur ten osiąga wysokość 1,20 m (samce) do 60 cm (samice), ogon do 1,2 m.

Samce ważą do 90 kg, samice wyraźnie lżejsze.

Ciąża u kangura rudego trwa 35 dni w macicy, po zakończeniu ciąży młode przebywa jeszcze 235 dni w torbie.  W miocie zawsze jest 1 młode.

Kangury te dojrzałość płciową osiągają po 24 miesiącach (samiec), a samice po 14?22 miesiącach.

Ssaki te żyją do 20 lat (średnio 6?7 lat).

Kangur rudy potrafi skoczyć na odległość 8 metrów, ale większość skoków mierzy 1,2?1,8 m.

Jest to zwierzę endemiczne.

Kangur rudy

Kangur rudy

1 Comment

  1. ladyL

    Kocham kangury!! Marzę o tym, by zobaczyć je tam gdzie żyją na wolności.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *