Koendu

Inna nazwa: kuandu

Koendu jest gatunkiem gryzonia z rodziny ursonowatych.

Ssak ten zamieszkuje lasy Ameryki Środkowej i Południowej.

Spotkać go można w następujących państwach: Argentyna, Boliwia, Brazylia, Gujana Francuska, Gujana, Paragwaj, Trynidad i Tobago oraz Wenezuela do wysokości 1500 m n.p.m.

Długość ciała do 40 cm, ogon ok. 60 cm.

Kolor sierści jest zazwyczaj od barwy szarawej do brunatnej.

Waży ok. 4 kg.

Całe ciało ma pokryte krótkimi, grubymi kolcami, a chwytny ogon ułatwia mu poruszanie się po gałęziach drzew.

Koendu nie jest zwierzęciem agresywnym, jednak wystraszony może zaatakować.

Kiedy jest zaciekawiony staje na tylnych łapach obserwując obiekt zaciekawienia.

Zaatakowany zwija się w kulkę.

Koendu jest zwierzęciem nocnym.

Dzień spędza śpiąc w dziupli na wysokości 6 – 10 m lub w wykopanej na ziemi norze.

W nocy koendu rozpoczyna żerowanie.

Pożywia się pędami, owocami, liśćmi, drobnymi gałązkami a niekiedy drobnymi bezkręgowcami.

Po trwającej 70 dni ciąży samica rodzi młode, które jest dość dobrze rozwinięte.

Poród zazwyczaj przypada na wiosnę.

Koendu

Koendu

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *