Kolczatka australijska

Jest to gatunek stekowca z rodziny kolczatkowatych. Stopień jego zagrożenia wyginięciem nie został ustalony, zwierzę o dużych zdolnościach adaptacyjnych. Długość życia w niewoli 49 lat, na wolności zwierzę jest obiektem polowań ludności tubylczej.

Kolczatka australijska to zwierzę o krępej budowie, prawie kulistej. Bardzo długi ryjek (o kostnej podstawie) zakończony jest małym otworem gębowym. Język bardzo długi (do 18 cm), pokryty lepką śliną, do której przylepiają się owady. Zdobycz miażdżona jest między rogowymi naroślami w jamie ustnej. Łapy silne, przystosowane do kopania, u samców na tylnych kończynach ostrogi do obrony. Ubarwienie: czarne z jasnymi, grubymi kolcami rozłożonymi równomiernie na całej powierzchni grzbietowej.

Długość ciała bez ogona: średnio ok. 35 cm, masa: 2 – 5 kg.

Występuje w Australii, Tasmanii i na południowym wschodzie Nowej Gwinei.

Biotop tego ssaka – od gorących pustyń po zbocza górskie.

Pokarmem kolczatki są mrówki, termity oraz inne bezkręgowce.

Kolczatka prowadzi samotniczy tryb życia. Ma znakomicie rozwinięty węch i słuch, natomiast wzrok ma bardzo słaby. Umie pływać, w warunkach niesprzyjających (chłody) zapada w rodzaj odrętwienia.

Ciąża u tego zwierzęcia trwa od 21 do 28 dni, samica składa zwykle jedno jajo, które wysiaduje około 10 dni.

Kolczatka australijska

Kolczatka australijska

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *