Kot marmurkowy

Kot marmurkowy jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych.

Występuje w lasach wschodnich Himalajów, Półwyspu Indochińskiego, Sumatry i Borneo.

Długość tułowia tego kota wynosi około 45-61 cm, długość ogona: około 35-55.

Kot marmurkowy waży około 2-5 kg.

Jest to jeden z najpiękniejszych kotowatych.

Futro tego ssaka jest długie, miękkie, z ubarwieniem charakterystycznym dla lamparta.

Zamieszkuje jedynie lasy.

Znakomicie wspina się na drzewa.

Kot marmurkowy żywi się głównie drobnymi kręgowcami.

Ciąża trwa około 65 dni.

Samica rodzi 2-3 młode.

Podgatunki:

  • Pardofelis marmorata marmorata (Martin, 1837);
  • Pardofelis marmorata charltonii (Gray, 1847).
Kot marmurkowy

Kot marmurkowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *