Kot tybetański

Kot tybetański jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych.

Występuje w północno-zachodnich Chinach, nad rzeką Huang He i na południu Gobi.

Został opisany w 1889 roku przez Francuza Alphonse Milne-Edwardsa.

Na początku sądzono, że jest spokrewniony z chausem.

Współcześnie sądzi się, że jest bliższy żbikowi, a przez niektórych traktowany jest jako jego podgatunek.

Najchętniej zamieszkuje wysokie łąki górskie.

Kot tybetański to gatunek aktywny w nocy.

Długość ciała bez ogona wynosi około 68-95 cm, ogon ma około 30-45 cm.

Ssak ten waży około 6-9 kg.

Kot tybetański jest ubarwiony żółtoszaro, na grzbiecie ciemniej.

Uszy z pędzelkami, żółtobrązowe.

Ogon tępo zakończony z czarnym czubkiem, poprzedzonym 4 czarnymi pierścieniami.

Kot ten żywi się głównie gryzoniami i ptakami.

Zwierzę słabo poznane, zagrożone wyginięciem, ponieważ zjada również szczekuszki, które na obszarze jego występowania truje się, jako szkodniki.

Samica rodzi 2-4 młode.

Kot tybetański

Kot tybetański

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *