Kotofretka

Inna nazwa: norka kalifornijska

Kotofretka jest gatunkiem ssaka łożyskowego z rodziny szopowatych.

Występuje w Ameryce Północnej (zachodnie stany USA i w Meksyku).

Zamieszkuje zróżnicowane środowiska, od górskich lasów iglastych po pustynie.

Na swoje siedlisko wybiera lasy, skały, południową część USA.

Zwierzę wszystkożerne, nocne, prowadzące nadrzewny tryb życia, żyje w małych stadach.

Posiada szaróżóltą sierść na grzbiecie i bokach i białą na brzuchu, na długim ogonie zauważyć można 14 – 16 wyraźnych, czarno-białych, poprzecznych pasów.

Ciąża trwa 51 – 55 dni (zwykle na świat przychodzą 2 – 3 młode).

Niegdyś kotofretkę była popularnym zwierzęciem hodowlanym, tępiła gryzonie.

Długość ciała bez ogona wynosi około 30-37 cm, długość ogona około 31-44 cm.

Kotofretka waży około 0,9-1,1 kg.

Grzbiet tego ssaka jest żółty z czarnym nalotem, brzuch biały; oczy okolone białymi obwódkami; na ogonie naprzemienne białe i czarne pierścienie.

W miocie 1-5 (zazwyczaj 2-3) młodych.

Pożywieniem kotofretki są drobne kręgowce, bezkręgowce i pokarm roślinny.

Wyróżnia się czternaście podgatunków kotofretki:

  • B. astatus astutus (Lichtenstein, 1830)
  • B. astatus raptor (Baird, 1859)
  • B. astatus flavus (Rhoads, 1893)
  • B. astatus saxicola (Merriam, 1897)
  • B. astatus insulicola (Nelson & Goldman, 1909)
  • B. astatus palmarius (Nelson & Goldman, 1909)
  • B. astatus nevadensis (Miller, 1913)
  • B. astatus octavus (Hall, 1926)
  • B. astatus consitus (Nelson & Goldman, 1932)
  • B. astatus arizonensis (Goldman, 1932)
  • B. astatus yumanensis (Huey, 1937)
  • B. astatus bolei (Goldman, 1945)
  • B. astatus willetti (Stager, 1950)
  • B. astatus macdougalli (Goodwin, 1956)

 

Kotofretka

Kotofretka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *