Koziorożec kaukaski

Koziorożec kaukaski jest ssakiem z rodziny krętorogich.

Występuje w Górach Kaukaskich w Gruzji i południowo-zachodniej Rosji.

Koziorożec kaukaski jest zagrożony wyginięciem.

Teren, na którym żyje ten ssak obejmuje jedynie 4500 km?, w związku z tym jest on bardzo czuły na zmiany w środowisku.

Ponadto w XX w. stanowił cenną zdobycz myśliwską.

W latach 90. liczebność tego gatunku oceniono na około 10 000 osobników.

Głównymi naturalnymi wrogami koziorożców są wilki i rysie.

Zwierzęta te mierzą od 120 do 165 cm, ważą 65 do 100 kg (samce są większe od samic).

Rogi, o średniej długości 75 cm, występują u obu płci, choć u samców są dużo większe.

Samce charakteryzują się niewielką bródką.

Sierść koziorożca kaukaskiego przyjmuje barwy od szarawej do kasztanowej.

Boki są jaśniejsze od grzbietu, nogi ciemnobrązowe.

Koziorożec kaukaski jest roślinożerny (żywi się głównie trawą), zimą w poszukiwaniu pożywienia może przejść do 20 km dziennie.

Ssak ten często liże też sól występującą naturalnie w górach.

Najbardziej aktywny jest rankiem i po południu.

Poza okresem godowy samce są samotnikami, samice żyją w grupach rodzinnych.

W zimie koziorożce łączą się w stada liczące do 500 osobników i schodzą na niżej położone tereny.

Sezon godowy koziorożca kaukaskiego rozpoczyna się w późnym listopadzie, kończy w styczniu.

Ciąża trwa około 5 miesięcy, na świat przychodzi jedno, czasem dwa młode, które są karmione mlekiem przez 3 miesiące.

Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku 2 lat, samice ? 5 lat.

Koziorożec kaukaski może dożyć 13 lat.

Koziorożec kaukaski

Koziorożec kaukaski

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *