Kret zachodnioamerykański

Kret zachodnioamerykański jest gatunkiem ssaka z rodziny kretowaych.

Występuje w luźnych, pulchnych glebach w lasach liściastych w Ameryce Północnej (od Kolumbii Brytyjskiej do dolnej Kalifornii).

Długość ciała tego ssaka wynosi około 11-18,5 cm, długość ogona – około 2-5,5 cm.

Kret zachodnioamerykański wraz z jego najbliższymi krewniakami kretem szerołapym i kretem Townsenda mają nozdrza otwarte ku górze.

Ich oczy są lepiej widoczne niż u innych gatunków, co nie oznacza, że widzą lepiej.

Rzadko pojawiają się na powierzchni ziemi, ponieważ prowadzą podziemny tryb życia.

Kret zachodnioamerykański żywi się dżdżownicami i larwami owadów żyjącymi w glebie.

Ssak ten jest bardzo pożyteczny, ponieważ tępi wiele groźnych szkodników.

Ciąża u kreta zachodnioamerykańskiego trwa około 4 tygodni.

Po tym czasie na początku wiosny samica wydaje na świat od 2 do 5 młodych.

Kret zachodnioamerykański

Kret zachodnioamerykański

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *