Krótkonos brązowy

Inna nazwa: jamraj brunatny

Krótkonos brązowy jest gatunkiem ssaka z rodziny jamrajowatych.

Zamieszkuje Półwysep Jork, Nową Południową Walię, Wiktorię, Wyspę Kangura, Australię Zachodnią i Tasmanię. W Australii z powodu niszczenia przez człowieka jego środowiska występuje wyspowo, jednak w dogodnych warunkach pospolity.

Środowiskiem życia tego ssaka są głównie tereny z niskimi krzewami, okresowo wypalanymi, czasami również w okolicach bagien i rzek.

Na krótkonosy brązowe polują koty, lisy, drapieżne torbacze i ptaki.

Długość ciała bez ogona wynosi około 28 ? 36 cm, długość ogona około 4 ? 9 cm.

Ssaki te ważą około 400 ? 1000 g (samce są większe i cięższe od samic).

Wierzch ciała krótkonosa brązowego jest ciemnoszary lub żółtobrązowy, spód natomiast żółtawobiały. Uszy są zaokrąglone. Drugi i trzeci palec tylnej kończyny są ze sobą zrośnięte (służą do czyszczenia futra). Przednie kończyny jamrajów są krótsze od tylnych, czym przypominają kangury.

Prowadzi samotniczy tryb życia. Jest aktywny głównie w nocy, dzień przesypia w stożkowatym gnieździe na ziemi. Areał osobniczy waha się od 1 do 6 ha (w zależności od środowiska i płci). Poszczególne rewiry mogą zachodzić na siebie.

Głównym pożywieniem jamrajów są dżdżownice, owady i ich larwy oraz owoce. Do wykopywania pokarmu spod ziemi służą ostre pazury.

Okres rozrodczy rozpoczyna się w czerwcu i trwa 6 ? 8 miesięcy. Ciąża jest krótka i trwa 12 ? 15 dni. Po tym okresie na świat przychodzi 1 ? 6 młodych (2 ? 3 mioty w ciągu roku). Okres laktacji trwa 60 ? 70 dni. Po 90 dniach samice mogą ponownie przystąpić do rozrodu.

Dojrzałość płciową jamraje uzyskują po około 210 dniach życia.

Krótkonos brązowy żyje około 2,5 – 3 lat.

Krótkonos brązowy

Krótkonos brązowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *