Lapunder

Inna nazwa: makak lapunder

Lapunder jest gatunkiem małpy wąskonosej z rodziny makakowatych.

Występuje w lasach i na obszarach uprawnych w Asam, Birmie, Tajlandii, Indochinach, Malezji oraz na Sumatrze i na Borneo.

Małpa ta jest narażona na wyginięcie.

Populacja w 1975 roku liczyła 45 000 osobników.

Na Borneo gatunek prawie zaniknął.

Ssak ten został udomowiany i używany do zrywania orzechów kokosowych w niektórych okolicach.

Podgatunek z wyspy Mentawai (Indochiny) jest chroniony w rezerwacie.

Jest to duża, krępa małpa: długość ciała wynosi około 47?58 cm, długość ogona wynosi około 14?23 cm.

Samce ważą około 10?14 kg, samice natomiast około 5?11 kg.

Ogon tego ssaka jest cienki i zawsze zakręcony.

Lapunder ma krótkie bokobrody i małą bródkę.

Małpy te tworzą grupy od 15 do 40 osobników.

Prowadzą nadrzewny tryb życia.

Na ziemie schodzą w przypadku niebezpieczeństwa.

Wykonują charakterystyczny powitalny grymas twarzy.

Lapunder

Lapunder

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *