Łasica

Długość ciała łasicy to 18-20 cm, ogona 4-7 cm, waży 40-130 g.

Bardzo aktywny drapieżnik, zaciekle tępiący zwłaszcza myszy.

Potrafi przecisnąć się przez wąskie szpary i dziury.

Ma znakomity wzrok i węch.

Zamieszkuje zarośla, pola, brzegi lasów, parki i cmentarze.

Dość często spotykana jest w osiedlach ludzkich.

Poluje zarówno nocą, jak i w ciągu dnia.

Przebywa głównie na ziemi i rzadko się wspina na drzewa.

Młode przychodzą na świat w maju lub na początku czerwca w gniazdach zbudowanych ze słomy, chrustu, liści itp.

Samica otacza młode staranną opieką, odżywia je mlekiem przez 6-7 tygodni, a następnie przez okres kilku miesięcy przynosi im do jedzenia żywe myszy.

Podrośnięte, młode łasice często bawią się ze sobą, biegając i baraszkując w ciągu dnia.

Maksymalna długość życia łasicy w warunkach naturalnych wynosi ok. 3 lat.

W niewoli mogą dożyć 10 lat.

W Polsce łasica jest pod ochroną.

Łasica

Łasica

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *