Leniwiec dwupalczasty

Lokalna nazwa: unau

Leniwiec dwupalczasty jest typowym przedstawicielem leniwców dwupalczastych.

Zamieszkuje Gujanę i Wenezuelę oraz dorzecze Amazonki w Peru, Brazylii i Ekwadorze.

Osiąga długość około 60 cm i masę około 9 kg.

Przednie kończyny zakończone są dwoma palcami.

Futro tworzy warstwa krótkich włosów wełnistych i długie włosy barwy brązowej, jednak w naturze lekko zielone, co wynika z porastania sierści glonami.

Ssak ten nie ma ogona.

W futrze leniwców bytują na stałe 4 gatunki chrząszczy i 9 gatunków ciem.

Prowadzi tryb życia głównie nocny.

Żywi się przede wszystkim liśćmi, owocami i pędami.

Potrafi świetnie pływać.

Leniwiec jest zwierzęciem, które spędza na drzewie całe życie.

Z drzew schodzi tylko raz na tydzień w celach higienicznych, ponieważ nie potrafi sprawnie chodzić, pełznie po ziemi przesuwając się za pomocą pazurów.

Tak rzadkie wydalanie możliwe jest dzięki bardzo niskiemu tempu metabolizmu.

Niskiemu metabolizmowi leniwiec zawdzięcza też bardzo małą, jak na ssaka, temperaturę ciała (24 do 33 °C).

Leniwiec dwupalczasty

Leniwiec dwupalczasty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *