Lis afgański

Lis afgański jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny psowatych.

Występuje w Afganistanie, Egipcie, Omanie, Arabii Saudyjskiej, Tadżykistanie, Uzbekistanie, Turkmenistanie, północno-wschodnim Iranie, Jemenie, Pakistanie i Izraelu.

Zamieszkuje górzyste obszary (do wysokości 2 tys. m n.p.m.).

Lis afgański ma piękne futro, dlatego jest obiektem polowań.

Jest zwierzęciem rzadkim, poza Izraelem, gdzie jest objęty ochroną gatunkową.

Występuje w następujących parkach narodowych Izraela: Ein Gedi National Park (2 osobniki/km?) i Elat Mountains National Park (0,5 osobnika/km?).

Szacuje się, że cała populacja na pustyni Negew wynosi 1 tys. osobników.

Długość ciała z głową, bez ogona wynosi ok. 50 cm; długość ogona: ok. 30 cm; wysokość: ok. 30 cm.

Ssak ten waży około 1-1,5 kg.

Lis afgański jest małym lisem o wydłużonej sylwetce.

Futro ma bure, z ciemniejszym grzbietem, jaśniejsze na brzuchu, poza populacjami izraelskimi, u których brzuch też jest bury.

Koniec puszystego ogona ciemniejszy.

Uszy tego lisa są długie.

Ruchy tego ssaka są podobne do ruchów wykonywanych przez kota.

Lis afgański jest aktywny w nocy.

Wiedzie samotniczy tryb życia.

Jest zwierzęciem ufnym, dlatego łatwo wpada w zastawiane nań pułapki.

W pary kojarzy się na przełomie grudnia i stycznia.

Biologia tych zwierząt jest słabo poznana, właściwie dokładniejsze informacje pochodzą wyłącznie od populacji izraelskich.

Ciąża trwa 50-60 dni, w miocie najczęściej 1-3 młodych.

Młode ssą do 8 tygodnia, dojrzałość osiągają w wieku 8-12 miesięcy.

Lis afgański żyje około 5 lat.

Żywi się inaczej niż większość lisów.

Najczęściej żywi się szarańczą i owocami np. melonami.

Lis afgański

Lis afgański

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *