Lis bengalski

Lis bengalski jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny psowatych.

Występuje w Indiach, Pakistanie i Nepalu.

Zamieszkuje półpustynie i cierniste zarośla.

Status lisa bengalskiego może się zmienić i choć obecnie gatunek ten nie jest zagrożony, to ekspansja terenów rolniczych może ograniczyć jego występowanie do obszarów wyżynnych i górskich.

Innym poważnym zagrożeniem są urządzane dla rozrywki polowania.

Długość ciała z głową, bez ogona wynosi około 45-60 cm; długość ogona: około 25-35 cm.

Lis bengalski waży około 2-3 kg.

Jest to niewielki lis, o typowym dla lisów wyglądzie.

Futro ma piaskowopomarańczowe, ogon puszysty, z ciemnym zakończeniem.

Lis bengalski jest aktywny wieczorem i w nocy.

W rejonach o klimacie umiarkowanym jest aktywny w ciągu dnia, szczególnie w okresie zachmurzeń i deszczów.

Żyje w stałych parach, ale poluje pojedynczo.

Zamieszkuje dwa rodzaje nor: krótką i prostą, z dwoma wejściami, do chwilowego odpoczynku, i długą, krętą z wieloma wejściami, w której przebywa z młodymi.

Okolicę nory często znakuje odchodami.

Najczęściej żywi się owadami i małymi ssakami, poluje też na gnieżdżące się na ziemi ptaki.

Nie stroni od pokarmu roślinnego (np. ciecierzycy).

Biologia rozrodu tych zwierząt jest słabo poznana.

Ciąża trwa 53 dni, w miocie najczęściej 2-4 młodych.

Lis bengalski

Lis bengalski

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *