Lis polarny

Inne nazwy: piesiec, piesak.

Jest to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych, występujący na obszarach na północ od kręgu polarnego.

Lisy te można spotkać zarówno nad morzem, w dolinach, jak i wysoko na grzbietach górskich.

Są to zwierzęta terytorialne.

Najczęściej występuje w ubarwieniu letnim brązowo-szarym, a zimą śnieżnobiałym lub stalowoniebieskim, choć spotyka się też lisy czarne przez cały rok.

Żywi się ptakami (szczególnie ich pisklętami), małymi ssakami (np. lemingami), jajami, rybami i padliną.

Przez zimę do wiosny często podążają za niedźwiedziami polarnymi, podobnie jak szakale za lwami, licząc na pozostałości z ich zdobyczy.

Długość ciała (z ogonem): 80-95 cm, waga: samica 2,5-8 kg, samiec nieco cięższy. Wysokość: 25-30 cm.

Nory lęgowe kopie w ziemi, na zboczach, pomiędzy kamieniami.

Ciąża trwa 49-57 dni.

W maju lub czerwcu samica rodzi 2-8, maks. 12 szczeniąt, ważących 40-80 g.

Śmiertelność młodych jest duża i dochodzi do 50%, praktycznie lisica odchowuje 3-4 szczenięta.

Matka żywi je mlekiem przez 8-10 tygodni.

Lis polarny

Lis polarny

3 Comments

  1. XD

    😛 dzieki

    Reply
    1. ewa

      co dzięki 💡

  2. ewa

    ale słodki 😀

    Reply

Odpowiedz na „XDAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *