Lotokot filipiński

Inna nazwa: kaguan.

Jest to ssak łożyskowy z rzędu latawców.

Kaguan jest gatunkiem endemicznym lasów deszczowych Filipin.

Spotykany jest również na plantacjach bananowych, kokosowych i kauczukowych.

Ten lotokot osiąga około 30?40 cm długości i 1?1,7 kg masy ciała.

Wzdłuż boków ciała, pomiędzy kończynami mają obszerny fałd skórny stanowiący powierzchnię nośną, którą wykorzystują przy przeskakiwaniu lotem szybowcowym z drzewa na drzewo.

Lotokot filipiński

Lotokot filipiński

Ssaki te są roślinożerne.

Zjadają owoce i kwiaty, przez co traktowane są jako szkodniki.

Prowadzą nadrzewny i nocny tryb życia.

Samica po dwumiesięcznej ciąży rodzi jedno, czasem dwa młode.

Lotokot filipiński jest gatunkiem narażonym na wyginięcie z powodu powolnego tempa osiągania dojrzałości, ograniczania i degradacji jego obszaru występowania oraz polowań.

Obecnie nie jest zagrożony.

Lotokot filipiński w locie
Lotokot filipiński w locie

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *