Lotokot malajski

Jest to ssak łożyskowy z rzędu latawców (Dermoptera).

Występowanie lotokota malajskiego: Kambodża, Birma, Laos, Indonezja, Tajlandia, Brunei, Malezja i Singapur.

Lotokoty malajskie osiągają około 30?40 cm długości i 1?2 kg masy ciała.

Wzdłuż boków ciała, pomiędzy kończynami mają obszerny fałd skórny stanowiący powierzchnię nośną, którą wykorzystują przy przeskakiwaniu lotem szybowcowym z drzewa na drzewo.

Lotokoty są roślinożerne.

Zjadają owoce i kwiaty.

Prowadzą nadrzewny i nocny tryb życia.

Samica po dwumiesięcznej ciąży rodzi jedno młode.

Jest to zwierzę endemiczne.

Lotokot malajski

Lotokot malajski

Lotokot malajski w locie

Lotokot malajski w locie

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *