Lotopałanka karłowata

Inne nazwy: lotopałanka krótkogłowa, workolot karłowaty

Lotopałanka karłowata jest gatunkiem torbacza z rodziny lotopałankowatych.

To małe, stadne zwierzę nadrzewne, które zamieszkuje Australię i Nową Gwineę.

Charakteryzuje się obecnością długiego chwytnego ogona i fałdów skórnych stanowiących wystarczającą powierzchnię nośną dla lotu ślizgowego na odległość do 55 metrów.

Długość ciała tego ssaka wynosi około 11-15 cm, długość ogona około 12-18 cm.

Lotopałanka karłowata waży około 90-130 g.

Grzbiet tego torbacza jest szary z czarnym pasmem pośrodku, biegnącym od nasady ogona do czoła, czarne obwódki wokół oczu, brzuch biały, ogon szary, z ciemną obwódką w pobliżu koniuszka.

Pożywieniem lotopałanki jest słodki sok z pni akacji i figowców.

Ciąża trwa 21 dni, w miocie są 2-3 młode.

Lotopałanka karłowata

Lotopałanka karłowata

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *