Magot

Inna nazwa: makak magot

Magot jest gatunkiem małpy wąskonosej z rodziny makakowatych.

Występuje w skalistych okolicach, na wzgórzach i w lasach liściastych i iglastych do wysokość 2000 m n.p.m.

Magot żyje w Afryce Północnej (niewielka kolonia jest sztucznie utrzymywana na Gibraltarze).

Jako jedyna małpa występuje w Europie.

Jest to silna małpa.

Długość ciała tego ssaka wynosi 56-75 cm, a wysokość w kłębie do 50 cm.

Masa ciała magota wynosi ponad 7 kg.

Ciało ma smukłe, o bardzo długich kończynach, brak ogona.

Sierść tego ssaka jest szarobrązowa i gęsta.

Gatunek ten jest narażony na wyginięcie (pod ochroną w Maroko).

Liczebność szacowana jest od 9 do 17 tysięcy osobników w Maroku i około 5 tys. w Algierii.

Całkowita populacja na świecie wynosi od 12 do 21 tysięcy.

Obecnie magot nie stanowi już obiektu polowań (jednak liczebność tego gatunku nie wzrasta).

Magot żywi się roślinami trawiastymi, jagodami, nasionami, ziołami, owadami i skorpionami.

Ssaki te tworzą duże grupy z wieloma samcami (średni 43 do 70 osobników na km?).

Przewodnikiem stada jest zawsze dojrzały samiec, który w czasie żerowania stada zajmuje punkt obserwacyjny na wzniesieniu i czuwa nad bezpieczeństwem grupy.

Magot

Magot

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *