Mangusta złocista

Mangusta złocista jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych.

Zwierzę to żyje na pustyniach, w rzadkich zaroślach, rzadkich i gęstych lasach od Iraku do Indii oraz na południe od Półwyspu Malajskiego.

Została również wprowadzona na niektóre wyspy Morza Karaibskiego oraz na Hawaje i Fidżi.

Długość ciała wynosi około 35 cm; długość ogona – ok. 25 cm.

Ubarwienie i wielkość zmienia się w zależności od typu zamieszkiwanego przez nią środowiska.

Osobniki tworzące pustynne populacje są najmniejsze i najjaśniejsze.

Najczęściej miękkie, jedwabiste futro mangusty złocistej ma barwę oliwkowozielonobrązową.

Ogon tego ssaka jest krótszy od reszty ciała.

Nocą mangusta złocista śpi w norze, którą samodzielnie wykopuje.

W ciągu dnia poluje, poruszając się tymi samymi ścieżkami i kryjąc się wśród gęstej roślinności.

Zwierzę to łowi niemal wszystko co zdoła schwytać: węże,gryzonie, osy, wije, skorpiony i inne owady.

Ludzie bardzo ją cenią, ponieważ ogranicza liczebność szkodników takich jak np. szczury; (w celu zwalczenia jadowitych węży mangusta złocista została zaaklimatyzowana również poza obszary jej pierwotnego występowania).

Samica mangusty złocistej 2 razy do roku rodzi od 2 do 4 młodych.

Ciąża trwa około 7 tygodni.

Młode przychodzą na świat nagie i ślepe.

Matka w razie potrzeby przenosi je w pysku z miejsca na miejsce i broni przed wrogami.

Mangusta złocista

Mangusta złocista

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *