Mara patagońska

Mara patagońska jest gatunkiem gryzonia z rodziny marowatych.

Występuje na stepach południowej części Ameryki Południowej.

W kłębie mierzy do 45 cm.

Ssak ten może ważyć do 11 kg.

Ma długie, zakończone kopytkowatymi pazurami nogi.

Uszy zwierzęcia są wysokie i spiczaste.

Mara cechuje się inochodem ( to specyficzny rodzaj chodu, spotykany u niektórych ssaków, np. koni – polega na jednoczesnym poruszaniu nóg tej samej strony ciała).

Sierść zwierzęcia jest koloru brunatnego.

Mara patagońska odżywia się zielonymi częściami roślin, nasionami akacji i kaktusami.

Żyje 15 lat.

Mary patagońskie są monogamiczne, łączą się w pary na całe życie.

Ciąża trwa 3 miesiące, młode po dwóch godzinach od porodu potrafią się samodzielnie poruszać (biegać, skakać).

Mara patagońska

Mara patagońska

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *