Marmozeta biała

Inna nazwa: uistiti srebrzysta

Marmozeta biała jest małpą szerokonosą z rodziny płaksowatych.

Ssak ten występuje na południe od Amazonki, od ujścia w górę rzeki do Xingú oraz do środkowego biegu rzeki Madeira (rzeka) do wschodniej Boliwii i Mato Grasso, ale tylko na południowy wschód od głównej rzeki.

Jako środowisko swojego życia wybiera obrzeża amazońskich lasów deszczowych, z polanami i pasami drzew wzdłuż rzek.

Niektóre populacje zamieszkują też gęste lasy deszczowe.

Mimo niewielkiego obszaru występowania, zwierzęta te są stosunkowo pospolite.

Marmozeta biała to mała, o jasnym ubarwieniu małpa.

Włosy są krótkie.

Ubarwienie ciała białe, srebrzyste lub jasnobrązowe.

Sierść często ma srebrzysty połysk i staje się ciemniejsza w kierunku nasady ogona.

Twarz czerwonawa: biała u jasnych form, brązowa u ciemniejszych.

Duże uszy są nieowłosione i wystają z sierści.

Spód ciała białawy u form srebrzystych i brązowawy u form ciemniejszych.

Ogon długi barwy brązowej lub czarnej.

Formy jasne występują w części północnej zasięgu, bliższej Amazonki, w stanie Pará.

Formy ciemniejsze dalej w kierunku południowo-zachodnim, w Mato Grosso, Rondonia i wschodniej Boliwii.

Długość ciała bez ogona wynosi około 18 – 28 cm, długość ogona 26 – 38 cm.

Marmozeta biała waży około 300 – 400 g. Samce są nieco większe i cięższe od samic.

Małpy te są aktywne w ciągu dnia.

Większość życia spędzają na drzewach po których poruszają się zwinnie i szybko.

Na drzewa wdrapują się dzięki długim, wygiętym pazurom.

Spotyka je się niekiedy na otwartych łąkach na skraju lasu.

Grupa składa się z 3 – 8 dorosłych zwierząt i kilku osobników młodocianych.

Grupie przewodzi dominująca samica.

Obie płcie znakują swoje terytorium i chronią je przed innymi grupami.

Marmozety białe śpią przytulone do siebie.

Są trudne do odkrycia gdyż często wykorzystują białą korę drzew jako tło maskujące.

Na pożywienie tych zwierząt składają się owoce, sok drzew oraz owady.

Ciąża u marmozet białych trwa około 140 – 145 dni.

Po tym czasie na świat przychodzą 1 – 2, rzadko 3 młode.

Masa urodzeniowa nowonarodzonych małp wynosi około 30 g.

Młodymi osobnikami opiekuje się zarówno samica jak i samiec.

Po 6 miesiącach młode są już w miarę samodzielne.

Dojrzałość płciową osiągają po około 1,5 roku życia.

 

Marmozeta biała

Marmozeta biała

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *