Molos czarniawiec

Molos czarniawiec jest gatunkiem ssaka z rodziny molosowatych.

Występuje w lasach, buszu i sawannach południowego Meksyku, Ameryki Środkowej i na wyspach Trynidad i Tobago.

Długość ciała wynosi około 6-9 cm, rozpiętość skrzydeł – około 26-28 cm, natomiast długość ogona wynosi około 3-4 cm.

Molos czarniawiec ma gęstą sierść z krótkimi, jedwabistymi włosami.

Ssak ten poluje, łowiąc tyle owadów, ile tylko potrafi złapać.

Gromadzi je w obszernej kieszeni skórnej pod brodą.

Swoje zdobycze zjada dopiero po powrocie do miejsca noclegu.

Taki zwyczaj chroni w dużej mierze przed drapieżnikami, którzy nie mają zbyt wielu okazji, by móc go złapać.

W lecie samica wydaje na świat 1 lub 2 młode.

Molos czarniawiec

Molos czarniawiec

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *