Mopek

Mopek to niezbyt duży nietoperz, którego nazwa pochodzi od charakterystycznego krótkiego pyszczka. Jest ciemno ubarwiony, często zupełnie czarny ze srebrzystym nalotem, a na stronie brzusznej jaśniejszy. Ma bardzo gęste i długie futerko, dzięki czemu jest odporny na zimno.

Na sen zimowy wybiera chłodne miejsca. Zimą mopki zbijają się w ciasne kłęby liczące nawet do kilkuset osobników. Podczas hibernacji (snu zimowego) tracą około 30 proc. masy ciała. Mopek jest gatunkiem pozostającym na tym samym terenie przez cały rok. Spotykany jest w okolicach górzystych i zalesionych.

Na łowy wylatuje tuż po zachodzie słońca. Jego lot jest wolny i trzepotliwy, lecz lata również w złych warunkach atmosferycznych – podczas deszczu i wiatru. Odżywia się głównie drobnymi motylami nocnymi i komarami, które zjada w locie. Maksymalny wiek mopka obserwowany w warunkach naturalnych wynosi 22 lata.

W Polsce mopek jest pod ochroną.

 Mopek
Mopek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *